Apa Itu Perancangan Kewangan

urus kewangan
urus kewangan

Sekiranya anda ingin ke satu destinasi – apa yang perlu anda lakukan?

Berbagai persoalan akan timbul pada diri anda:-

Apakah cara terbaik untuk ke sana?  Adakah kesesakan lalu lintas?  Adakah lebih baik menaiki LRT atau bas, atau perlukah seseorang membawa saya ke sana?

Ternyata ada banyak pilihan yang boleh anda buat!

Justeru untuk mendapatkan pilihan terbaik, nilailah pilihan-pilihan yang sedia ada. Fikirkan apa yang perlu dan wajar dilakukan, kemudian buatlah keputusan. Langkah-langkah sedemikian merupakan proses yang dikenali sebagai perancangan. Perancangan boleh dibuat bagi jangka masa pendek, sederhana mahupun panjang.

Begitulah juga dengan perancangan kewangan, Cuma bezanya tempoh perancangan adalah lebih panjang. Sebaiknya, perancangan anda perlu menjangkau sehingga usia persaraan. Perancangan kewangan melibatkan persoalan-persoalan mengenai masa depan, impian dan matlamat anda. Ini merangkumi apa yang anda mahukan dalam kehidupan, contohnya mendirikan rumah tangga, membeli kereta atau rumah, mendapat cahaya mata dan membiayai pelajaran mereka.

Untuk memenuhi hasrat dan impian ini, anda perlu merancang dari segi kewangan. Dalam perancangan kewangan, anda akan melihat bagaimana perlunya menyediakan bajet atau belanjawan, menabung dan membelanjakan wang anda sepanjang masa.

Langkah-Langkah Dalam Perancangan Kewangan

Terdapat lima langkah penting dalam proses perancangan kewangan:

1. Menilai kedudukan kewangan anda sekarang.
2. Menetapkan matlamat.
3. Menyediakan pelan kewangan.
4. Melaksanakan pelan tersebut.
5. Memantau dan menilai semula.

Faedah perancangan kewangan

Ramai orang menganggap perancangan kewangan sebagai sesuatu yang membebankan serta menghalang mereka daripada melakukan perkara-perkara yang menyeronokan. Jika anda sentiasa hidup berjimat, sudah tentu anda perlu mengorbankan aktiviti-aktiviti keseronokan sekarang, bukankah begitu? Cuba fikirkan, jika anda perlu berjimat, anda masih boleh memperuntukan wang dengan sedemikian supaya anda mempunyai wang untuk keluar dengan rakan-rakan dan bersuka ria.

Jika anda dapat mengaturkan tabiat perancangan kewangan yang baik, anda boleh memastikan anda mempunyai cukup wang untuk lebih berseronok pada masa depan!

Dengan pelan kewangan peribadi, anda akan:

  • mempunyai lebih kawalan terhadap hal-ehwal kewangan dan berupaya mengelakkan perbelanjaan berlebihan, hutang tidak terurus, kebankrapan atau kebergantungan kepada orang lain.
  • mengeratkan lagi hubungan peribadi dengan orang sekeliling anda, seperti keluarga anda, kawan-kawan dan rakan sekerja, kerana anda gembira dengan kehidupan anda dan tidak perlu pinjam-meminjam wang untuk memenuhi keperluan atau mengharapkan sumbangan daripada orang lain;
  • bebas daripada kebimbangan kewangan kerana anda telah merancang bagi masa depan, menjangka perbelanjaan dan mencapai matlamat peribadi hidup anda;
  • menjadi lebih efektif untuk mendapatkan, menggunakan dan melindungi sumber kewangan anda sepanjang hayat, bukan hanya bagi diri anda malah bagi mereka yang tersayang.

Dengan erti kata lain, apabila anda mempunyai pelan kewangan peribadi yang terurus, anda lebih arif tentang keperluan masa depan dan sumber yang sedia ada. Anda juga mendapat ketenangan kerana mampu mengawal segalanya.

PROSES PERANCANGAN KEWANGAN PERIBADI ANDA

  1. Menilai kedudukan kewangan semasa anda.
  2. Menetapkan matlamat kewangan peribadi anda.
  3. Menentukan tindakan yang akan diambil.

• Pelan Belanjawan dan pembelanjaan
• Menjejak aliran wang tunai

  1. Menilai alternatif yang akan memenuhi matlamat kewangan anda.

• Mengetahui keperluan dan kehendak anda
• Membuat pilihan gantian
• Menangguh keputusan

  1. Mewujudkan pelan kewangan anda dan melaksanakannya.

• Produk dan perkhidmatan kewangan
• Membina kekayaan
• Melindunginya dengan insuran
• Menguruskan hutang
• Perancangan cukai

  1. Mengkaji semula dan menyemak pelan kewangan anda.

• Berdasarkan situasi perubahan hidup.

Peringkat kehidupan dan matlamat kewangan

Dalam kehidupan dewasa, anda akan melalui pelbagai peringkat, daripada memulakan kerjaya sehingga bersara, daripada seorang bujang sehingga berkahwin, mempunyai anak dan kadangkala membujang sekali lagi. Dalam pelbagai fasa kehidupan, anda mempunyai keutamaan, tanggungjawab dan matlamat kewangan yang berbeza-beza.

Setiap peringkat kehidupan anda mengemukakan peluang pelaburan dan cabaran yang berlainan. Disiplin dan ketabahan berperanan penting dalam memelihara strategi kewangan yang boleh dipercayai. Sambil kehidupan anda berubah, demikian juga keperluan dan matlamat anda. Perancangan kewangan yang sempurna membolehkan anda membuat persediaan untuk
mencapainya dengan jayanya.

Apabila berusia 20-an, anda akan melihat wang dan membelanjakannya secara berbeza berbanding apabila berusia 50-an. Sebagai contoh, semasa bujang, anda mungkin ingin memiliki wang yang cukup untuk membuat bayaran muka sebuah kereta atau bercuti bersama-sama kawan. Selepas berkahwin, anda mungkin mahu membeli sebuah rumah. Selepas itu, apabila anda  mempunyai anak, anda mungkin mahu merancang pendidikan mereka malah juga memulakan tabung persaraan.

Memandangkan keperluan anda berbeza-beza, keutamaan kewangan anda akan diselaraskan untuk memenuhi keperluan tersebut pada waktu yang berlainan dalam hidup anda. Maka, apa yang anda lakukan dengan wang anda sambil menempuh kehidupan dewasa bergantung pada matlamat kewangan anda. Kita akan melihat bagaimana anda mampu mencapai matlamat
kewangan anda dalam bab-bab yang berikut dalam buku ini. Walau bagaimanapun, adalah berfaedah untuk ditekankan di sini bahawa untuk mencapai matlamat kewangan, anda perlu menabung dari sekarang!

– Buku Celik Wang

Bersambung….

rawatan bekam


Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *